Store dnänske skakspillere

Danmark har – og har haft – sine helt store skakspillere. Forklaringen på, at skak også i dag tiltrækker unge mennesker, som med tiden bliver til de store skakmestre, skal måske søges i, at skakspillet

også diskuteres på universitetet, sådan at jorden gødes for nye spillere. Hvad enten det er spillere i real life eller på computerne, som der jo også ofte er tale om.

Størst af alle

Den vel nok største og bedst kendte danske udover af skakspillet med internationalt ry er Bent Larsen. Han blev født i 1935 og døde i 2010, og ingen er før eller siden, som han var det, blevet kendt i den almindelige offentlighed for sine skaktalenter.

Bent Larsen blev 75 år, og i 2010 blev en hel række turneringer opkaldt efter ham. De sidste mange år boede han i Argentina, men den 4. marts 2010, da han kunne fejre sin 75-års fødselsdag, var der foredrag om ham i Danmark, og han blev under foredraget ringet op på sin bopæl i Argentina. Det skete under en turnering i København, der var opkaldt efter Bent Larsen. Bent Larsen nåede meget langt i sin karriere inden for skak og blev bl.a. stormester, men han nåede aldrig at vinde verdensmesterskabet.

Bent Larsen var fra Thy i Jylland og kendt som et festligt, spændende og farverigt menneske.

Seneste stormester

Den seneste stormester, Danmark har fostret, er Mads Andersen, som blev international stormester i 2016. I 2016 og 2017 har han vundet danmarksmesterskabet i skak, og på ranglisten er han opført som nummer to. I 2018 har han deltaget i det individuelle europæiske mesterskab, hvor han blev nummer 100. Vel at mærke ud af 150 deltagere, så han er blandt Europas allerbedste udøvere af det ædle spil. Mads Andersen er født i 1995.

Blandt de bedste

Curt Hansen, som er født i 1964, er sønderjyde. Allerede i 1982 fik han en enormt gennembrud, da han vandt europamesterskabet for juniorer. Siden blev han danmarksmester og nordisk mester, Og siden vandt han desuden også verdensmesterskabet for juniorer i 1984. Så det var i sandhed en kometkarriere, der foreløbig kulminerede i 1992. Her endte han som nr. 14 på ranglisten over de bedste skakspillere i hele verden.

Curt Hansen spiller både traditionel nærskak – face to face med modspilleren – og er derudover også kendt for sin passion for korrespondanceskak.

Ung og skarp

Den unge skakspiller Jakob Vang Glud, som er født i 1988, er en anden af de unge kometer, som stadig er på vej frem i verden, men allerede har nået fremragende resultater. I øjeblikket rangerer han som nr. 5 i verden blandt de aktive spillere af skak, og han blev stormester i 2014.

Der er rigtig mange unge danske talenter, som blot venter på at blive de næste verdensspillere og stormestre.